Sa nu expunem animalele la pericole in perioada sarbatorilor de iarna

Craciun

Frumoasa perioada a sarbatorilor de iarna este un bun moment pentru a petrece clipe de neuitat alaturi de animalul de companie iubit fie el caine, pisica, pasare sau animal exotic.

Decorarea casei, bradul de Craciun , preparatele mesei de Craciun, seara de Anul Nou cu artificii sau pocnitori pot fi pericole reale pentru prietenul necuvantator, de aceea este necesar sa il supraveghem indeaproape la modul in care se joaca, cum reactioneaza cu mediul exterior, ce alimente consuma, mai ales daca vorbim despre un puiut care nu are inca notiuni minime de dresaj.

Bradul de Craciun, fie el natural sau artificial este un puct de interes prin marimea sa , mirosul si culorile variate.  Pericolul este reprezentat de crengutele sale ce pot accidenta animalutele sau prin ancorarea superficiala ce poate duce la caderea sa peste prietenul patruped producand accidente serioase.

Plantele decorative cum ar fi Craciunita sau Vascul sunt foarte atractive pentru pisici, dar au un mare grad de toxicitate. Primele semne clinice dupa consumul plantelor decorative sunt iritatia mucoasei bucale si tusea.

Decoratiunile de Craciun de dimensiuni  mici, reprezinta un pericol  daca sunt inghitite sau aspirate de animalele de companie, producand obstructii ale tubului digestiv, cailor respiratorii sau intoxicatii datorate substantelor chimice din compozitia lor. Folositi pe cat posibil decoratiuni din material natural sau chiar comestibile pentru animale mai ales in zona de acces direct.

Ambalajele cadourilor, funditele sau hartia pot produce accidente prin inghitire , incurcare sau chiar sugrumare.

Bucatele de Craciun si Revelion aflate pe masa de sarbatoare a oamenilor, sunt strict interzise animalelor de companie datorita concentratiei ridicate de grasimi animale . Cele mai multe urgente medicale reprezentate de  tuburari digestive severe se intalnesc in perioada sarbatorilor. Pentru a evita simptomatologia hepatitei, pancreatitei sau gastroenteritei, mentineti dieta personalizata a animalului de companie si in perioada sarbatorilor.  Dulciurile, nucile si ciocolata in special, se vor tine departe de accesul animalelor de companie, deoarece pot creea  intoxicatii. Primele semne clinice sunt voma si diareea urmate de deshidratare severa daca nu se intervine de urgenta cu un tratament medicamentos.

Perioada Anului Nou, ameninta animalele de companie prin pocnitori si  artificii care le sperie foarte tare,  ducand la accidentari sau crize nervoase. Este indicat sa nu lasam animalele singure acasa si nici nesupravegheate in afara locuintei. Starea de calm si siguranta va fi data de familie si de linistea din mijlocul ei.

Daca animalul dumneavoastra a fost supus unuia dintre pericolele mentionate aici, adresati-va cat mai repede medicului veterinar cu program permanent la cabinetul veterinar in perioada sarbatorilor.

Sarbatori fericite, cu animalute vesele si sanatoase!

169_craciun