Mentine sanatatea pisicii batrane

old cat

Pufosenia jucausa care ne-a incantat mereu cu dragalaseniile sale, la un moment dat devine mai linistita, mai putin activa si comunicativa. Timpul nu il putem da inapoi dar acum este momentul in care pisicuta noastra trebuie sa primeasca mai multa atentie, din punct de vedere medical fiind o pisica geriatrica.

Pacientul geriatric (dupa varsta de 12 ani) trebuie sa fie vazut de medicul veterinar la fiecare 6 luni pentru a putea preveni sau diagnostica bolile cronice specifice varstei. Fiti pregatiti sa-i spuneti medicului veterinar despre orice modificare din comportamentul obisnuit al animalului de companie (apetit sau obiceiuri schimbate) cu date exacte privind debutul acestor modificari sau schimbari produse in mediul de viata. In functie de modificari, medicul veterinar va recomanda analize de sange, radiografie, electrocardiograma, ecografie, RMN sau CT pentru a ajunge la un diagnostic cert.

Ce aspecte clinice puteti urmari acasa in viata de zi cu zi a pisicii:

  • Acuitatea vederii si auzului. Ochii unei  pisici in varsta pot fi acoperiti de o „membrana opaca”, acesta fiind un semn de boala. Ca si omul, ele pot dezvolta cataracta si glaucomul si pot ajunge chiar la pierderea vederii. Uneori pisica nu raspunde la zgomotele la care in trecut reactiona. In cazul in care animalele de companie manifesta aceste semne, veterinarul va fi cel care va decide daca este vorba doar de batranete sau de boli cronice care au ca si complicatii aceste manifestari.
  • Frecventa respiratiei pisicii tale si modul de a respira este foarte important pentru sanatatea ei. Daca apar schimbari in frecventa respiratorie sau crize de sufocare ocazionale,veterinarul este cel care va poate indruma cu un tratament de monitorizare a acestei afectiuni. Mirosul neobisnuit care  persista in respiratia  pisicii,  poate semnala  boli importante care nu pot fi lasate la intamplare.
  • Periajul blanitei si verificarea integritatii pielii cel putin o data pe saptamana. Este mai important ca niciodata sa asigurati  pisicii protectia pentru  purici si alti paraziti. Mentinerea parazitilor externi pe pielea pisicii poate duce la boli grave, transmisibile oamenilor( zoonoze). In timpul  periajului, puteti constata si orice lovituri, leziuni ale pielii sau caderea neobisnuita a parului. Amintiti-va sa controlati si unghiile, pentru a nu ajunge la dimensiuni exagerate care pot produce chiar dificultati in deplasare.
  • Observa mersul si sariturile pisicii tale. Daca pisica ta nu este in masura sa-si exercite in mod firesc miscarile, pentru a imbunatati flexibilitatea si circulatia in zona membrelor si a coloanei vertebrale, aplica-i un masaj usor al  muschilor si articulatiilor. La recomandarea medicului veterinar, masajul se poate realiza cu unguente speciale pentru imbunatatirea circulatiei sangvine sau reducerea inflamatiilor existente. Pentru un diagnostic exact vor fi recomandate radiografii sau alte investigatii imagistice in functie de situatie.
  • Cat de des urineaza pisica si daca manifesta neliniste in actul mictiunii sau defecarii, cat de multa apa bea. Uneori aceasta patologie reprezinta urgenta pentru care imediat trebuie sa apelezi la medicul veterinar.
  • Observa daca pisica ta este stresata de factorii de mediu: zgomot, persoane sau animale noi, nerespectarea programului cu care este obisnuita. Incearca pe cat posibil sa mentii obiceiurile zilnice si mediul linistit cu care pisica a fost invatata.

Daca pisica ta isi mentine obiceiurile normale si nu manifesta semne ingrijoratoare, viziteaza periodic medicul veterinar pentru actiunile preventive si un set de analize care pot arata si „bolile tacute” dar ireversibile.

old cat1

Sa va bucurati de sanatate impreuna!