Piometrul, o urgenta chirurgicala

piodiag

Este o afectiune frecvent intalnita la femelele adulte sau tinere necastrate, dupa inceperea activitatii ovariene sau administrarea de comprimate pentru intreruperea ciclului de calduri( progestative).

Se intalneste atat la caine cat si la pisica cu o incidenta mai mare dupa varsta de 5 ani dar si la tineret in functie de intensitatea activitatii ovariene si a dezechilibrelor hormanele individuale.

Practic se produce o marire a numarului celulelor mucoasei uterine (endometru), cresterea secretiei acestor celule si inmultirea numarului  bacteriilor  pe mucoasa uterina, bacterii responsabile de formarea puroiului la nivelul uterului. In mod obisnuit bacteriile identificate la nivelul mucoasei uterine sunt din genul Staphilococcus spp., Streptococcus spp, Eschericia Coli Spp.

Acumularea puroiului pe mucoasa uterina hiperplaziata duce la aparitia unor semne clinice cum ar fi:

Consumul exagerat de apa (polidipsie)

Urinari frecvente(poliurie)

Letargie

Cresterea temperaturii cororale – poate lipsi

Inapetenta (lipsa poftei de mancare)

Scurgerea puroiului prin vagin la nivelul vulvei – poate lipsi

Cresterea in volum a abdomenului (cand puroiul nu se elimina)

Diagnosticul de certitudine se pune prin efectuarea analizelor de sange si ecografiei abdominale.

Tratamentul este exclusiv chirurgical, antibioticele si rehidratarea pacientelor aflate  in suferinta reprezinta doar o metoda de pregatire a acestora pentru interventia chirurgicala.

Piometrul este o urgenta chirurgicala, amanarea momentului interventiei poate duce la inundarea cavitatii abdominale cu puroi, septicemie si moartea pacientei.

Profilaxia acestei afectiuni este stereilizarea chirurgicala a femelelor.