Probleme gastrointestinale in urma ingestiei de corpi straini

Câini, ca si copiii, sunt curiosi si le place sa se joace. Ei, de asemenea, rod jucăriile și ca urmare, uneori pot înghiți obiecte periculoase care le pot  afecta sanatatea. Este important să vă protejați cainele de ingerarea obiectelor străine periculoase cum ar fi mici jucarii, corpuri decorative, sosete sau carpe, piese diverse, monede, cleme.

Câini de orice vârstă sunt predispusi la ingerarea de corpi străini, dar acest lucru este cel mai frecvent observat la câinii tineri sub 2 ani. Acești catei sunt în mod natural curiosi și bucurosi de joaca. Frecvent, în timp ce se joacă, ei rod jucariile si pot ingera neintenționat o parte sau tot materialul sin care acestea sunt confectionate.

Deși unele corpuri straine mai mici pot trece prin intestin fara a-l bloca sau cauza o problemă, piesele mai mari pot duce la complicatii grave. Cainii care au ingerat un obiect străin manifesta de obicei, tulburări gastro-intestinale. In cazul in care cainele tau refuza sa manance, manifesta vărsături, salivatie sau are mișcări anormale intestinului, contacteaza medicul veterinar.

În unele cazuri fericite, este posibil să observați un obiect străin, cum ar fi un șiret care iese din rectul cainelui. Nu încercați să trageți obiectul afară – consultati medicul veterinar.

Medicul veterinar va demara procedura de diagnostic prin obținerea unui istoric medical complet și amănunțit, al obiceiurilor alimentare sau interesul cainelui tau pentru materialele străine si de asemenea va executa un examen fizic.

Dacă se suspectează un corp străin, se vor recomanada analize de sange si radiografii abdominale (raze X)

In urma confirmarii diagnosticului de ingestie a corpului strain se recomanda intervenția chirurgicală sau endoscopia pentru indepartarea acestuia. Cel mai bun mod de a preveni ingestia obiectelor straine de catre caine este a preveni accesul lui la obiecte care ar putea fi înghițite. Ține obiectele periculoase departe de caine și da-i acces numai la  jucării care nu pot fi inghitite sau rupte. Nu-l lasa să se joace cu sfoară sau haine.

tamponeatingFT Dacă bănuiti că patrupedul dumneavoastră a ingerat ceva ce nu poate trece prin tractul intestinal, contactați de urgenta medicul veterinar.