Caldurile pisicii, stresul proprietarilor

Cat inlove

Inca de la varsta de 5-6 luni pisica ta incepe sa aiba manifestari alarmante pe care este posibil sa nu le intelegi de la inceput, ele sunt manifestari generate de excesul hormonal care arata debutul pubertatii. Medicii veterinari recomanda sterilizarea pisicii (castrarea) inca din perioada pubertatii pentru evitarea afectiunilor ce pot aparea mai tarziu si care trebuiesc rezolvate chirurgical de obicei, uneori ca urgente medicale.

In cazul in care doresti ca pisica ta sa aiba puisori, programeaza-i imperecherea dupa varsta de un an si fa-i cunostinta din timp cu un motan matur, peste varsta de 1 an cu un bun bagaj genetic.

Atat pentru pisica cat si pentru proprietar, perioada caldurilor este destul de stresanta deoarece pisica manifesta o stare de agitatie continua, mieunat prelung tipator, doreste evadarea in cautarea motanului, prezinta pozitii neobisnuite prin expunera zonei genitale cu ridicarea cozii, toate aceste manifestari ducand la insomnia proprietarilor. Proprietarul trebuie sa priveasca cu intelegere aceste manifestari, sa aiba rabdare si sa acorde intimidate si liniste cuplului pisicesc pentru realizarea montei.

Ovulatia pisicii este indusa doar de actul montei iar daca aceasta nu se realizeaza, nivelul de hormoni va scadea, manifestarile de calduri vor disparea dar nu peste mult timp (14 zile) caldurile vor reaparea.

Activitatea hormonala intensa, fara ovulatie, in timp, duce la aparatia semnelor clinice caracteristice chistilor ovarieni, infectiilor uterine sau mastitelor care va vor arata ca pisica trebuie consultata la cabinetul veterinar unde medicul veterinar va explica ce solutie de remediere trebuie aplicata pentru recastigarea sanatatii pisicii.

Daca pisica are in preajma un motan cu care poate realiza monta, va incepe un ritual prin care cei doi se vor accepta, manifestat prin gesturi de respingere totala la inceput, apoi pozitii care sa permita motanului o penetrare usoara. Motanul va monta pisica in calduri, din spate, tinand-o cu dintii de zona cefei, gest ce ajuta la imobilizarea pisicii in timpul montei cat si la stimularea ovulatiei.

Dupa realizarea montei, ovulatia se produce in maxim 30-40 de ore, ovulele fecundate urmand sa se deplaseze pe mucoasa uterina unde se va produce nidatia si formarea sacilor embrionari.

Despre perioada de gestatie si fatare intr-un articol viitor.